Grillowana chałka à la kulicz z kozim twarożkiem, musem malinowym, pianką z maślanki o smaku pieczonego jabłka, owocami sezonowymi, otulona w dymie wiśniowym – urzekła jurorów VII Edycji Wewnątrzszkolnego Konkursu Cukierniczego „Zakręcone drożdże” w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie. Tę słodkość przygotowały Julia Grabowska i Maria Kordek. I to one wygrały konkurs. Opiekunem uczennic jest znakomity kucharz i pedagog Michał Denesiuk.
Konkurs przeprowadzono w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie w minioną środę (25 maja). Celem szkolnych zmagań było doskonalenie umiejętności cukierniczych wśród uczniów nauki zawodu cukiernik i kucharz oraz technik hotelarstwa.
Zadaniem uczestników było wykonanie dwóch jednakowych wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego na słodko lub słono.
W skład komisji, pod przewodnictwem wicedyrektora Dariusza Napiórkowskiego, weszli w tym roku: Sylwia Ciskowska specjalistka ds. personalnych w firmie Safilin w Szczytnie, reprezentująca firmę Katarzyna Idzikowska oraz Iwona Michałecka szefowa kuchni z kwalifikacją cukierniczą w ZS Nr 2.
![](http://kariera.safilin.pl/wp-content/uploads/2022/05/1000x600-bd68863den-0163-picture628fad2779011.jpg)
![](http://kariera.safilin.pl/wp-content/uploads/2022/05/1000x600-bd68864den-0189-picture628fad2e6db39.jpg)
![](http://kariera.safilin.pl/wp-content/uploads/2022/05/1000x600-bd68854283766078_494637182455947_4958804723944485630_n.jpg)